KURSUS MASAKAN JUTAWAN SENYAP
2013
2013
BERSAMA DATO’ CHEF LI DI KOTA BHARU (KB) DAN KUALA LUMPUR (KL) DAN JOHOR BAHRU (JB )
Apa yang anda mesti ketahui
ialah, teknik masakan untuk bisnes adalah beza sama
sekali dari teknik masakan
biasa. Masakan untuk bisnes bertanggung jawab
untuk mengembalikan setiaap
modal yaang telah dilaborkan. Justru teknik masakan
haruslah mempunyai ciri cepat,
tepat dan jimat. Pelajari terus dari Dato’ Chef Li.
Hari | Sesi | MODUL | SUBJEK / PERKARA | KL | KB | JB | RM | ||
1
| A | Nasi Lemak 25 lauk pauk | Masak cepat dan jimat 25 jenis lauk pauk seperti rendang, gulai, sambal tumis, sambal goreng dll. | 5/10 | 11/10 | 8/12 | 250 | ||
B | Gerai Maruku “Fresh’ | Aneka maruku ‘Fresh’ digoreng panas2. Laris | 5/10 | 11/10 | 8/12 | 150 | |||
2
| A | Nasi Ayam Hainan | Pelajari set lengkap ayam panggang Apollo,Ipoh beansprout kicap, sup, sos dan salad Hainan. | 6/10 | 18/10 | 9/12 | 250 | ||
B | Gerai Cucur Udang | 3 jenis cucur udang. Biasa, garing, rangup & sos | 6/10 | 18/10 | 9/12 | 150 | |||
3
| A | Roti canai, Roti Boom dan murtabak | Rahsia buat ubat pelembut. Belajar cara adun, uli, tebar dan bakar roti canai, roti tisu, boom, murtabak, cara buat dalca & inti murtabak. | 7/10 | 19/10 | 10/12 | 250 | ||
B | Rahsia Air Khatira Muar | Teknik memproses buah kathira, cara proses bahan2 campuran air kathira yang power. | 7/10 | 19/10 | 10/12 | 150 | |||
4
| A | Nasi Arab dan lauk pauk Arab Popular | Nasi mandy, nasi kabsah dan hadramaut. Kambing panggang, ikan kuzi, daging kabsa dan ayam mandy. Salsa dan salad Damsyik. | 8/10 | 20/10 | 14/12 | 250 | ||
B | Rahsia Cendol Power | Cara buat isi cendol, cara buat air gula hitam dan merah buat ‘ketagih’. | 8/10 | 20/10 | 14/12 | 150 | |||
5
| A | Aneka Nasi Katering | Nasi Hujan panas, Nasi bukhari, Nasi Minyak Mediterranean, Kambing briyani Mysore, Ayam Madu, Daging Mydin. Salad Buah & Acar Buah. | 12/10 | 21/10 | 15/12 | 250 | ||
B | Aneka Roti Bun(Peluang buka gerai roti bun sendiri) | Teknik asas mengadun dan menguli doh bun. Gubahan doh untuk Sausage roll, cheese steak, chicken floss, mexico bun, potato bun. | 12/10 | 21/10 | 15/12 | 250 | |||
6
| A | Soto Dan Sate Rebus Madura (Unik terbaru) | Persediaan bisnes Soto Madura. Cara buat Sate Rebus Madura. Sos kecap Madura. | 13/10 | 22/10 | 16/12 | 150 | ||
B | Sate Kajang dan Lontong Sotong Geylang | Cara potong perap dan cucuk sate daging dan sate ayam. Cara buat kuah putih. Masak Lodeh Sotong | 13/10 | 22/10 | 16/12 | 150 | |||
7
| A | Aneka Laksa Untuk Bisnes | Laksa Johor, Laksa Penang, Laksa Thai, Milano Cheese Pasta, Turino Spaghetti | 14/10 | 29/10 | 17/12 | 150 | ||
B | Kopi Tiam Corner | Cara buat seri kaya Hainan. Telor ½ masak. Roti Bakar. Kopi Cham. TehCham dan Double layer tea | 14/10 | 29/10 | 17/12 | 150 | |||
7
| A | Nasi Kukus, Ayam & Puyuh Goreng Padang | Cara masak nasi kukus. Cara perap dan goreng ayam dan puyuh bumbu Padang. Acar dan dalca. | 15/10 | 30/10 | 18/12 | 250 | ||
B | Roti John a la Mexico | Cara buat inti daging, inti ayam, salsa mejicano, salad dan roti loaf Mexican. | 15/10 | 30/10 | 19/12 | 150 | |||
8
| A | Butter Prawn dan masakan Thai | Tom Yam Kung, Ikan kukus & tiga rasa. Kerabu Thai. Capcai & Nasi goreng pattaya. Sotong tepung. | 16/10 | 31/10 | 19/12 | 250 | ||
B | Western Food(Menu Popular) | Lamb chop, beef steak, black pepper steak, grilled salmon, lemon chicken, mushroom soup, garlic bread. Salad with Thousand island & Tar Tar Sauce. | 16/10 | 31/10 | 20/12 | 250 | |||
9
| A | Roti Arab, Roti Nan & Thandoori | Boleh buka gerai Roti Arab dan Roti Nan. Belajar Thandoori, Dalca, kambing masala & kimma | 19/10 | 1/11 | 27/11 | 200 | ||
B | Pulut Panggang a la Sushi & sotong pulut | Inovasi terkini. Pulut panggang inti salmon, isi ketam, daging dan ayam. Sotong sumbat pulut. | 19/10 | 1/11 | 27/11 | 150 | |||
10
| A | Top – Donuts Kiosk(Buka gerai Donuts sendiri) | Chocolate Rainbow Topping, Kiwi Jelly Topping, Lemon Cheese Cream, Walnut Cream, Hazelnut Cream, Crushed almond Topping, Fruit Cream. | 20/10 | 8/11 | 28/11 | 150 | ||
B | Rojak Singapura & Pasembur | Penyedian pelbagai isi dari ikan, tauhu, udang dan cara buat kuah rojak & pasembur | 20/10 | 8/11 | 28/11 | 150 | |||
11
| A | Curry Puff Jumbo (Gergasi) | Konsep terkini kiosk karipap panas. Cara buat kulit dan inti daging, seafood, ikan bilis dan serunding. | 21/10 | 9/11 | 29/11 | 150 | ||
B | Pizza Kiosk (Buka gerai pizza sendiri) | Konsep kiosk Pizza. Cara buat base dan pizza sauce. Apple beef pizza, Onion Cheese Pizza, Rendang pizza, Serunding & Meat Floss pizza. | 21/10 | 9/11 | 29/11 | 150 | |||
12
| A | Jeruk Madu dan halwa buah buahan | Cara buat jeruk buah buahan yang halal. Cara buat halwa aneka buah buahan. | 26/10 | 10/11 | 30/11 | 150 | ||
B | Traditional Snacks | Goyang, bahulu, tumpi, rempeyek, batang buruk | 26/10 | 10/11 | 30/11 | 150 | |||
13
| A | Frozen Food (Buka gerai pau sendiri) | Pau Putih, Pau Mini, Pau Pandan, Resepi khas donuts frozen. Popia Champa, Murtabak mini. | 27/10 | 15/11 | 1/12 | 250 | ||
B | Rahsia Popia Penang | Cara adun, buat inti dan sos popia | 27/10 | 15/11 | 1/12 | 150 | |||
14
| A | Keropok Lekor | Keropok lekor, keropok lekor potong, keropok lekor fritters, sos keropok lekor. | 2/11 | 16/11 | 2/12 | 150 | ||
B | Cheese cake kiosk | Velvet cheese layer, chocolate cheese layer, carrot cheese layer cake. Baked Cheese cake, fresh chilled mango cheese | 2/11 | 16/11 | 2/12 | 250 | |||
15
| A | USA Waffle & Muffin | Teknik membuat tepung waffle dan penyediaan waffle untuk gerai. Cara buat muffin untuk bisnes. | 3/11 | 17/11 | 3/12 | 150 | ||
B | Goreng pisang dan aneka gorengan | Cara menggoreng pisang, sukun, keladi dan keledek. Adun tepung sendiri lebih ekonomi. | 3/11 | 17/11 | 3/12 | 150 | |||
16
| A | Rahsia Chicken Chop Rangup Cili Padi | Cara potong, cara perap, Chicken chop rangup dengan sos super hot and spicy. | 4/11 | 18/11 | 24/12 | 150 | ||
B | Sup Power Kuda Hitam | Cara penyediaan herba rahsia dan cara penyediaan sup ayam, kambing dan torpedo ‘Power’. | 4/11 | 18/11 | 24/12 | 150 | |||
17
| A | Ayam Goreng Mamak & Nasi Lemak Utara | Cara Masak Nasi lemak kuning, ayam goreng mamak, dalca dan sambal tumis kapitan. | 5/11 | 24/11 | 25/12 | 150 | ||
B | Ayam Penyet sarang, Nasi Uduk & Pecel Lele | Rahsia membuat bumbu ayam penyet, pecel lele dan cara goreng. Cara buat sambal penyet. | 5/11 | 24/11 | 25/12 | 150 | |||
18
| A | Rahsia Air Khatira Muar | Proses sendiri bahan air kathira untuk bisnes | 6/11 | 25/11 | 26/12 | 150 | ||
B | Rahsia Char Kue Teow Penang | Cara buat pes cili dan stok kicap Char kue Teow Penang. Cara memasa sepinggan demi sepinggan | 6/11 | 25/11 | 26/12 | 150 | |||
19
| A | Mi Bandung Muar | Rahsia pes udang dan stok mi bandung Muar | 20/11 | 26/11 | 27/12 | 150 | ||
B | Rahsia Mi Rebus Johor | Rahsia rempah, pes dan stok mi rebus Johor | 20/11 | 26/11 | 27/12 | 150 | |||
20
| A | Rahsia Mi Kari dan mi sotong Ipoh | Pes mi kari, fucuk goreng, terung goreng dan cara memasak Mi Kari Ipoh | 21/11 | 27/11 | 16/1 | 150 | ||
B | Rahsia otak udang, sos tiram dan kuah rojak | Cara proses otak udang, sos tiram dan kuah rojak sebagai industry rumah (Homebase Industry) | 21/11 | 27/11 | 16/1 | 150 | |||
21
| A | Sayur asin, kim chi dan sayur jeruk halal | Cara memproses sawi asin China, lobak asin dan kim chi sayuran Korea (Halal). | 22/11 | 28/11 | 17/1 | 150 | ||
B | Rahsia Mi Hailam Ipoh | Rahsia membuat pes dan stok mi hailam dan cara memasaknya | 22/11 | 28/11 | 17/1 | 150 | |||
22
| A | Rahsia Sotong Kembang | Teknik membuat sotong kembang. Penyediaan sotong kangkung, sos hitam, sos pedas. | 23/11 | 11/1 | 18/1 | 150 | ||
B | Mi dan Kue Teow Kuali Besar (Pasar Malam) | Teknik buat pes dan stok Mi dan Kue Teow Kuali Besar. Cara buat jeruk cili besar | 23/11 | 11/1 | 18/1 | 150 |
KB | Rumah Kuning, KM3, Kg Parit China, Jalan Salor-Pasir Mas KB |
KL | B-8-3A-5, Jln Teknologi 26/1A. Signature Park, Kt. Damansara |
JB | 6 Jln Sekolah, Bgn MARA, Kg Melayu Majidee, Johor |
A : Sesi Pagi (10am – 3pm)
B : Sesi Petang (4pm – 8pm)
Contact : Ida 013-476-6808 , 0195158910,
Email : alibajury@gmail.com
Bila lagi chef datang ke sabah buat kursus seperti di atas. ? kalau datang bagi tahu saya.
ReplyDeleteuntuk kursus ditempat lain akan menyusul.. in syaa allah
ReplyDeletenantikanya..
boleh add fb kami ecedec pestimal untuk mengetahui berita terkini - admin
As salam Dato'.penang bila nk datang dato'?
DeleteKursus masih dijalankan lg ke..saya call nombor yg tertera telah tamat perkhidmatan...
ReplyDeleteAssalamualaikum,
ReplyDeleteSaya, Puan Fazilah ingin minta resepi untuk ayah golek pada Chef dan jadual kursus masakan terbaru.
Terima kasih.
Assalamualaikum..Chef ada buat ebook penyediaan sotong kembang tak...kalau ada saya nak beli. Nk joint kursus jauh sangat dan kos tinggi. Saya dari perlis
ReplyDeleteAssalamua'laikum...sy pernah joint 2 kali kursus chef li...terbaek
ReplyDeleteHujung tahun ni tak buat ke dato?