Tuesday, April 16, 2013

Jadual Kursus Masakan Jutawan Senyap 2013





KURSUS MASAKAN JUTAWAN SENYAP
2013
BERSAMA DATO’ CHEF LI DI KOTA BHARU (KB) DAN KUALA LUMPUR (KL) DAN JOHOR BAHRU (JB )

Apa yang anda mesti ketahui ialah, teknik masakan untuk bisnes adalah beza sama
sekali dari teknik masakan biasa. Masakan untuk bisnes bertanggung jawab
untuk mengembalikan setiaap modal yaang telah dilaborkan. Justru teknik masakan
haruslah mempunyai ciri cepat, tepat dan jimat. Pelajari terus dari Dato’ Chef Li.

Hari SesiMODULSUBJEK / PERKARAKLKBJBRM
1
ANasi Lemak 25 lauk paukMasak cepat dan jimat 25 jenis lauk pauk seperti rendang, gulai, sambal tumis, sambal goreng dll.5/1011/108/12250
BGerai Maruku “Fresh’Aneka maruku ‘Fresh’ digoreng panas2. Laris5/1011/108/12150
2
ANasi Ayam HainanPelajari set lengkap ayam panggang Apollo,Ipoh beansprout kicap, sup, sos dan salad Hainan.6/1018/109/12250
BGerai Cucur Udang3 jenis cucur udang. Biasa, garing, rangup & sos6/1018/109/12150
3
ARoti canai, Roti Boom dan murtabakRahsia buat ubat pelembut. Belajar cara adun, uli, tebar dan bakar roti canai, roti tisu, boom, murtabak, cara buat dalca & inti murtabak.7/1019/1010/12250
BRahsia Air Khatira MuarTeknik memproses buah kathira, cara proses bahan2 campuran air kathira yang power.7/1019/1010/12150
4
ANasi Arab dan lauk pauk Arab PopularNasi mandy, nasi kabsah dan hadramaut. Kambing panggang, ikan kuzi, daging kabsa dan ayam mandy. Salsa dan salad Damsyik.8/1020/1014/12250
BRahsia Cendol PowerCara buat isi cendol, cara buat air gula hitam dan merah buat ‘ketagih’.8/1020/1014/12150
5
AAneka Nasi KateringNasi Hujan panas, Nasi bukhari, Nasi Minyak Mediterranean, Kambing briyani Mysore, Ayam Madu, Daging Mydin. Salad Buah & Acar Buah.12/1021/1015/12250
BAneka Roti Bun(Peluang buka gerai roti bun sendiri)Teknik asas mengadun dan menguli doh bun. Gubahan doh untuk Sausage roll, cheese steak, chicken floss, mexico bun, potato bun.12/1021/1015/12250
6
ASoto Dan Sate Rebus Madura (Unik terbaru)Persediaan bisnes Soto Madura. Cara buat Sate Rebus Madura. Sos kecap Madura.13/1022/1016/12150
BSate Kajang dan Lontong Sotong GeylangCara potong perap dan cucuk sate daging dan sate ayam. Cara buat kuah putih. Masak Lodeh Sotong13/1022/1016/12150
7
AAneka Laksa Untuk BisnesLaksa Johor, Laksa Penang, Laksa Thai, Milano Cheese Pasta, Turino Spaghetti14/1029/1017/12150
BKopi Tiam CornerCara buat seri kaya Hainan. Telor ½ masak. Roti Bakar. Kopi Cham. TehCham dan Double layer tea14/1029/1017/12150
7
ANasi Kukus, Ayam & Puyuh Goreng PadangCara masak nasi kukus. Cara perap dan goreng ayam dan puyuh bumbu Padang. Acar dan dalca.15/1030/1018/12250
BRoti John a la MexicoCara buat inti daging, inti ayam, salsa mejicano, salad dan roti loaf Mexican.15/1030/1019/12150
8
AButter Prawn dan   masakan ThaiTom Yam Kung, Ikan kukus & tiga rasa. Kerabu Thai. Capcai & Nasi goreng pattaya. Sotong tepung.16/1031/1019/12250
BWestern Food(Menu Popular)Lamb chop, beef steak, black pepper steak, grilled salmon, lemon chicken, mushroom soup, garlic bread. Salad with Thousand island & Tar Tar Sauce.16/1031/1020/12250
9
ARoti Arab, Roti Nan & ThandooriBoleh buka gerai Roti Arab dan Roti Nan.  Belajar Thandoori, Dalca, kambing masala & kimma19/101/1127/11200
BPulut Panggang a la Sushi & sotong pulutInovasi terkini. Pulut panggang inti salmon, isi ketam, daging dan ayam. Sotong sumbat pulut.19/101/1127/11150
10
ATop – Donuts Kiosk(Buka gerai Donuts sendiri)Chocolate Rainbow Topping, Kiwi Jelly Topping, Lemon Cheese Cream, Walnut Cream, Hazelnut Cream, Crushed almond Topping, Fruit Cream.20/108/1128/11150
BRojak Singapura & PasemburPenyedian pelbagai isi dari ikan, tauhu, udang dan cara buat kuah rojak & pasembur20/108/1128/11150
11
ACurry Puff Jumbo (Gergasi)Konsep terkini kiosk karipap panas. Cara buat kulit dan inti daging, seafood, ikan bilis dan serunding.21/109/1129/11150
BPizza Kiosk (Buka gerai pizza sendiri)Konsep kiosk Pizza. Cara buat base dan pizza sauce. Apple beef pizza, Onion Cheese Pizza, Rendang pizza, Serunding & Meat Floss pizza.21/109/1129/11150
12
AJeruk Madu dan halwa buah buahanCara buat jeruk buah buahan yang halal. Cara buat halwa aneka buah buahan.26/1010/1130/11150
BTraditional SnacksGoyang, bahulu, tumpi, rempeyek, batang buruk26/1010/1130/11150
13
AFrozen Food (Buka gerai pau sendiri)Pau Putih, Pau Mini, Pau Pandan, Resepi khas donuts frozen. Popia Champa, Murtabak mini.27/1015/111/12250
BRahsia Popia PenangCara adun, buat inti dan sos popia27/1015/111/12150
14
AKeropok LekorKeropok lekor, keropok lekor potong, keropok lekor fritters, sos keropok lekor.2/1116/112/12150
BCheese cake kioskVelvet cheese layer, chocolate cheese layer, carrot cheese layer cake. Baked Cheese cake, fresh chilled mango cheese2/1116/112/12250
15
AUSA Waffle & MuffinTeknik membuat tepung waffle dan penyediaan waffle untuk gerai. Cara buat muffin untuk bisnes.3/1117/113/12150
BGoreng pisang dan aneka gorenganCara menggoreng pisang, sukun, keladi dan keledek. Adun tepung sendiri lebih ekonomi.3/1117/113/12150
16
ARahsia Chicken Chop Rangup Cili PadiCara potong, cara perap, Chicken chop rangup  dengan sos super hot and spicy.4/1118/1124/12150
BSup Power Kuda HitamCara penyediaan herba rahsia dan cara penyediaan sup ayam, kambing dan torpedo ‘Power’.4/1118/1124/12150
17
AAyam Goreng Mamak  & Nasi Lemak UtaraCara Masak Nasi lemak kuning, ayam goreng mamak, dalca dan sambal tumis kapitan.5/1124/1125/12150
BAyam Penyet sarang, Nasi Uduk & Pecel LeleRahsia membuat bumbu ayam penyet, pecel lele dan cara goreng. Cara buat sambal penyet.5/1124/1125/12150
18
ARahsia Air Khatira MuarProses sendiri bahan air kathira untuk bisnes6/1125/1126/12150
BRahsia Char Kue Teow PenangCara buat pes cili dan stok kicap Char kue Teow Penang. Cara memasa sepinggan demi sepinggan6/1125/1126/12150
19
AMi Bandung MuarRahsia pes udang dan stok mi bandung Muar20/1126/1127/12150
BRahsia Mi Rebus JohorRahsia rempah, pes dan stok mi rebus Johor20/1126/1127/12150
20
ARahsia Mi Kari dan mi sotong IpohPes mi kari, fucuk goreng, terung goreng dan cara memasak Mi Kari Ipoh21/1127/1116/1150
BRahsia otak udang, sos tiram dan kuah rojakCara proses otak udang, sos tiram dan kuah rojak sebagai industry rumah (Homebase Industry)21/1127/1116/1150
21
ASayur asin, kim chi dan sayur jeruk halalCara memproses sawi asin China, lobak asin dan kim chi sayuran Korea (Halal).22/1128/1117/1150
BRahsia Mi Hailam IpohRahsia membuat pes dan stok mi hailam dan cara memasaknya22/1128/1117/1150
22
ARahsia Sotong KembangTeknik membuat sotong kembang. Penyediaan sotong kangkung, sos hitam, sos pedas.23/1111/118/1150
BMi dan Kue Teow Kuali Besar (Pasar Malam)Teknik buat pes dan stok Mi dan Kue Teow Kuali Besar. Cara buat jeruk cili besar23/1111/118/1150
KBRumah Kuning, KM3, Kg Parit China, Jalan Salor-Pasir Mas KB
KLB-8-3A-5, Jln Teknologi 26/1A. Signature Park, Kt. Damansara
JB6 Jln Sekolah, Bgn MARA, Kg Melayu Majidee, Johor
A : Sesi Pagi (10am – 3pm)
B : Sesi Petang (4pm – 8pm)
Contact  : Ida 013-476-6808 , 0195158910,
Email : alibajury@gmail.com

7 comments:

  1. Bila lagi chef datang ke sabah buat kursus seperti di atas. ? kalau datang bagi tahu saya.

    ReplyDelete
  2. untuk kursus ditempat lain akan menyusul.. in syaa allah
    nantikanya..
    boleh add fb kami ecedec pestimal untuk mengetahui berita terkini - admin

    ReplyDelete
  3. Kursus masih dijalankan lg ke..saya call nombor yg tertera telah tamat perkhidmatan...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum,
    Saya, Puan Fazilah ingin minta resepi untuk ayah golek pada Chef dan jadual kursus masakan terbaru.
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..Chef ada buat ebook penyediaan sotong kembang tak...kalau ada saya nak beli. Nk joint kursus jauh sangat dan kos tinggi. Saya dari perlis

    ReplyDelete
  6. Assalamua'laikum...sy pernah joint 2 kali kursus chef li...terbaek

    Hujung tahun ni tak buat ke dato?

    ReplyDelete